FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Mitä ovat ortopediset FootActive®-pohjalliset?

FootActiven ortopedinen pohjallinen on funktionaalinen jalkateräortoosi, joka on suunniteltu suuntaamaan jalkaterä uudelleen sen alkuperäiseen asentoon. Jalkateräpohjalliset on suunniteltu parantamaan jalkaterän toimintoja oikealla suuntauksella. FootActiven ortopediset pohjalliset auttavat pitämään jalkaholvin muodon siten, että se pysyy riittävän joustavana eikä ärsytä jalkaterää. FootActive-pohjallisia käytetään hoitamaan useita jalkaterän vaivoja ja siihen liittyviä vaivoja.

Mistä FootActiven ortopediset pohjalliset on valmistettu? Ovatko ne kovat vai pehmeät?

FootActive-pohjalliset ovat melko tukevia, mutta eivät ”kivenkovia”. Ne on valmistettu keskitiheästä materiaalista nimeltä E.V.A. (etyylivinyyliasetaatti). E.V.A.-materiaalin etuna on, että se yhtä aikaa tukee ja joustaa. Kun jalkaterälle asetetaan painoa, FootActive-pohjalliset antavat tietyn ”nosteen”, joka vaimentaa jalkateriin, nilkkoihin, polviin, lonkkiin ja selkään kohdistuvaa iskua. Näin pohjalliset ovat mukavammat ja luonnollisemmat kuin jalkateräspesialisteilta tilatut kovat mittatilauspohjalliset. Ajan mittaan E.V.A.-materiaali muovautuu jalkaterien mukaan ruumiinlämmön ja painon vaikutuksesta. Mitä kauemmin käytät niitä, sitä paremmilta ne tuntuvat!

E.V.A-materiaalia käytetään usein juoksukenkien, crosstrainer-kenkien ja kävelykenkien välipohjassa. FootActive-tuotteissa käytetään myös joustavasti vaimentavaa materiaalia nimeltä P.U. (polyuretaani) ja geelipehmusteita. Paras päällysosamme on valmistettu pehmeästä mikrokuidusta, joka imee kosteutta ja tekee kävelystä erittäin mukavaa.

Mikä on FootActiven ja tavallisten pohjallisten ero?

Tavallisten pohjallisten ja FootActive-pohjallisten välillä on suuri ero. Tavalliset pohjalliset (tai jalkatyynyt) on suunniteltu vain vaimentamaan iskuja. Ne ehkä tuntuvat mukavilta, mutta eivät auta biomekaanisissa ongelmissa, eli ne eivät korjaa ylipronaatiota. FootActive-pohjalliset taas ovat funktionaalinen kokonaisuus, joka on suunniteltu korjaamaan ylipronaatiota ja tukemaan luonnollista kävelyä. Joissakin pohjallismerkeissä voi myös olla jalkaholvin tuki, mutta yleensä se on liian matala, heikko tai pehmeä, jotta sillä oikeasti olisi mitään vaikutusta tai hyötyä.

Kuka voi käyttää FootActiven ortopedisiä pohjallisia?

Kaikki, joilla on jalkaterän kipuja tai plantaarifaskiitti (kantakipuja ja kantapään luupiikki), metatarsalgia (kipua jalkaterän etuosassa päkiässä), Achilles Tendinitis (akillesjänteentulehdus) jne. FootActive lievittää myös polvikipuja ja lanneselän kipuja. Jalkaterän ongelmista kärsivät ihmiset voivat myös hyötyä FootActive-pohjallisista, jos he viettävät suuren osan päivästä seisoen töissä (esim. opettajat, rakennustyöntekijät, kokit ja muuta palvelualan ammattilaiset).

Pitääkö minun muotoilla FootActive-pohjallisiani, jotta ne sopivat kenkiini?

Yleensä pohjallisia ei tarvitse muotoilla. FootActiven pohjallisia on saatavana viidessä koossa (XS–XL), joten ne sopivat useimpiin kengänkokoihin. Tietyissä tapauksissa niitä pitää muotoilla (tavallisilla saksilla) varpaiden päästä ja/tai pohjallisen ulkosivulta, jotta ne istuvat täydellisesti juuri sinun kenkiisi. Jos kengissäsi on irrotettava kangaspohjallinen tai pohjallinen, ota se pois ja käytä sitä mallina FootActive-pohjallista muotoillessasi. Näin saat täydellisen istuvuuden!

Kuinka pitkään FootActiven pohjalliset kestävät?

FootActiven tuotteet on suunniteltu kestämään noin 9–18 kuukautta riippuen käyttömääristä, aktiviteettitasosta, kehonpainosta jne. Sen jälkeen pohjalliset alkavat menettää ominaisuuksiaan ja tehoaan, koska ne on valmistettu keskikovasta E.V.A-materiaalista. Esimerkiksi jos joku käyttää FootActive-pohjallisia töissä ja pitää niitä 8 tuntia päivässä, kävelee ja seisoo erityisen paljon, pohjalliset pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Monilla asiakkaillamme on useita pareja FootActive-pohjallisia, joten heidän ei tarvitse siirtää niitä kengistä toisiin joka päivä. Jos sinulla on usemmat FootActive-pohjalliset, ne kestävät siis kaksi kertaa kauemmin!

Miten voin huoltaa FootActive-pohjallisiani? Voinko laittaa ne pyykkikoneeseen tai kuivausrumpuun?

Voit pestä FootActive-pohjalliset käsin lämpimässä vedessä saippualla. Älä laita niitä pyykkikoneeseen äläkä kuivausrumpuun!

Aiheuttavatko FootActive-pohjalliset kipuja jalkaterässä tai jalkaholvissa? Kestääkö kauan tottua niihin?

FootActive®-pohjalliset ovat varsin joustavia eikä niiden pidä aiheuttaa jalkaterän kipuja tai ärsytystä. Toisaalta on henkilöitä, jotka eivät ole tottuneet voimakkaaseen jalkaholvin tukeen, ja he tarvitsevat tietyn ajan tottuakseen pohjallisiin. Tästä syystä suosittelemme, että pohjalliset ajetaan sisään käyttämällä niitä vain tunnin ajan ensimmäisinä päivinä, ja käyttöaikaa lisätään vähitellen, kunnes pohjalliset tuntuvat täysin mukavilta. Niille, joilla on herkät jalkaterät, valikoimassamme on pehmeä pohjallinen – FootActive Sensi. Tähän pohjalliseen tottuu hyvin nopeasti, ja se sopii useimmille jalkaterille.

Minkä tyyppiset kengät sopivat FootActive-pohjallisiin?

Kaikentyyppisille kengille on FootActive-malli. Juoksukengistä työkenkiin ja naisten muotikenkiin, myös sandaaleihin.

Suosituin malli on kokopitkä pohjallinen FootActive Comfort, joka sopii useimpiin nauhakenkiin, urheilukenkiin ja työkenkiin. ¾-malli FootActive Casual sopii mataliin kenkiin, joissa on matala korko tai ei lainkaan korkoa. Kapeita korkea- tai matalakantaisia kenkiä sekä sandaaleita voidaan käyttää FootActive Catwalk -pohjallisen kanssa.

Kannattomassa sandaalissa voidaan käyttää FootActive Casual -pohjallista. Voimme lähettää mukana kiinnittyvän teipin, joka lukitsee pohjallisen paikoilleen sandaalissa, jotta se ei liiku kävellessä.

Miten FootActiven ortopediset pohjalliset voivat tukea sekä korkeaa että matalaa jalkaholvia?

Biomekaaniset jalkaterän kivut johtuvat yleensä joko siitä, että jalkaterä kiertyy sisäänpäin liikaa (ylipronaatio) tai että jalkaterä kiertyy sisään liian vähän (supinaatio). Ylipronatoivilla on matala jalkaholvi tai ei jalkaholvia ollenkaan, supinoivilla on usein korkea ja ”jäykkä” jalkaholvi.

Ylipronaatio on varsin tavallista. Se vaikuttaa yli puoleen Ruotsin väestöstä ja aiheuttaa lihasten ja jäsenten ylikuormitusta, koska sisään kiertyvä jalkaterän asento on erittäin tehoton jalkaterän toiminnalle. Toisaalta tietty määrä pronaatiota on tarpeen vaimentamaan kävelystä aiheutuvia iskuja.

Jos jalkaterä ei kierry riittävästi sisäänpäin, iskun voima on suurempi ja se kulkee jalkaterien, polvien, lonkkien ja lanneselän kautta. FootActive-pohjalliset auttavat hallitsemaan ylipronaatiota voimakkaalla jalkaholvin tuella ja syvällä kantakupilla. Samaan aikaan kävelyn iskut vaimenevat pohjallisen pehmeän rakenteen ja lisäkantavaimennuksen ansiosta. Näin FootActiven ortopediset pohjalliset ovat täydelliset sekä korkealle että matalalle jalkaholville. Supinoiville jalkaterille suosittelemme pohjallisia FootActive Sensi, Workmate ja Sports.

Pitääkö FootActive-pohjallisia käyttää molemmissa kengissä, vaikka ongelmia on vain toisen jalkaterän kanssa?

Useimmat ihmiset tuntevat kipua vain oikeassa tai vasemmassa jalkaterässä (erityisesti kantakipuja), eivät molemmissa jalkaterissä. Jos näin on, huomaa, että sinun pitää käyttää pohjallisia molemmissa kengissä. Tämä johtuu siitä, että jos pidät pohjallista vain yhdessä kengässä, vartalosi ei ole tasapainossa ja lonkkasi menevät pois oikeasta asennostaan, mikä voi aiheuttaa kipuja lonkissa ja lanneselässä. Käytä siksi pohjallisia molemmissa kengissä.

Mistä tiedän, että FootActive-pohjalliset toimivat minulla?

Vuosien varrella FootActive-pohjalliset ovat auttaneet tuhansia australialaisia lievittämällä tavallisia jalkaterän ongelmia, kantakipuja, jalkaterän etuosan kipuja, akillesjänteen kipuja jne. FootActive on australialainen yritys, mutta tuotteitamme myydään muissakin maissa, kuten Ruotsissa, Saksassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa. Isossa-Britanniassa FootActiven tuotteet ovat saaneet NHS-hyväksynnän (National Health Service), ja pohjallisia käytetään NHS-sairaaloissa kautta maan.

Vaikka emme voi arvioida yksilön tilannetta tai erityisiä ongelmia, olemme varmoja, että tuotteemme vähentävät ongelmiasi tai jopa poistavat ne ja lievittävät kipujasi.

Voit kokeilla FootActiven ortopedisia pohjallisia 30 päivän ajan. Jos sinusta tuntuu, etteivät ne täytä lupauksia, voit lähettää ne takaisin meille ja ostokulusi hyvitetään sinulle.

Milloin pitää hakea ammattilaisen apua jalkaterän ongelmiin?

Tavallisin jalkaterän ongelmien syy ovat biomekaaniset tekijät, mutta jalkaterän kipuja voivat toisinaan aiheuttaa myös verenkierron ongelmat, virustaudit tai pahanlaatuinen kasvain. Jos FootActive-pohjallisten käyttö ei lievitä ongelmiasi 90 päivässä, suosittelemme ottamaan yhteyttä paikalliseen jalkateräspesialistiin tai yleislääkäriin.