Severin tauti – lasten kantakivut

Lasten kantakipujen syy on usein Severin tauti (calcaneal apophysitis), josta kärsivät yleensä 8–15-vuotiaat lapset. Tavallisin se on 10–12-vuotiailla urheilevilla lapsilla.

Mikä aiheuttaa Severin taudin?

Kantakipu on tavallista kasvavilla lapsilla. Lapsilla kantaluu (calcaneus) kehittyy noin 16-vuotiaaksi asti. Luurangon kasvaessa kantaluu ei ole täysin vakaa, vaan kantapään takana oleva osa (apofysis) on pehmeämpi, jotta se voi kasvaa. Teorian mukaan Severin taudin syy on kantapään mekaaninen ylikuormitus, jonka aiheuttaa kantaluun toistuva kompressiopaine ja vetokuormitus pohjelihaksista akillesjänteen läpi. Kantaluu kuormittuu etenkin yleisurheilijoilla, jotka juoksevat ja hyppivät paljon.

Jalkapalloa, juoksua, salibandya, käsipalloa tai koripalloa harrastavat lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita tälle vaivalle.

Ylikuormitukseen myötävaikuttavat yleisurheilu kovalla alustalla ja kengät, joiden pohjallisissa on huono iskunvaimennus.

Ylipronaatio lisää myös kantapään kasvulevyn kuormitusta ja on siksi tärkeä ja suuri myötävaikuttava tekijä lasten kantakivussa.

Severs sygdom – hælsmerter hos børn

Hoitovaihtoehdot

Diagnoosista ja kivun vaikeusasteesta riippuen on useita hoitovaihtoehtoja: Ennuste on hyvä, että vaiva parantuu itsestään iän myötä. 16-vuotiaasta lähtien kasvulevy vakautuu, eikä vaivoja esiinny.

  1. Lepo, aktiviteettien vähentäminen: lapsen pitää vähentää tai keskeyttää kipua aiheuttava harrastus, esimerkiksi yleisurheilu ja juoksu. Valinta voi olla vaikea, koska lapset ovat tavallisesti itsepäisiä jatkamaan lempiharrastustaan.
  2. Ole tarkka, että lapsi käyttää aina hyvärakenteisia kenkiä.
  3. Huolehdi, että lapsi tekee venytysharjoitukset ennen treeniä. Usein se vähentää fascian kuormitusta ja lievittää lapsen kantakipuja.
  4. Ortopediset pohjalliset. FootActive Kids-pohjalliset on tehty lapsille tukemaan jalkaterää oikein ja estämään ylipronaatiota tai virheellistä kävelytyyliä, sillä ne tukevat lapsen jalkaterän oikeaan biomekaaniseen asentoon. Vanhemmille lapsille FootActice Comfort on hyvä vaihtoehto. Urheilevat lapset voivat käyttää myös pohjallisia FootActive Sports tai FootActive Football.

Älä epäröi varata aikaa jalkateräspesialistille, jos lapsen kanta- ja jalkaterävut jatkuvat.