Tietoa diabeteksen jalkaongelmista

Suuri osa diabeetikoista saa sairauteen liittyviä jalkaongelmia. Diabeteksen jalkaongelmien taustalla on useita syitä: neuropatia, verisuonien ja hermojen muutokset, heikentynyt verenkierto, heikentynyt ihon tunto tai kivun, lämmön ja kylmän aistimiskyvyn
menettäminen.

Tavallisimmat syyt diabeetikoiden jalkaterän komplikaatioiden kehittymiseen ovat neuropatia ja angiopatia. Se on tavallista hankaumissa ja hiertymissä, rakoissa ja painehaavoissa, ja useimmiten syynä on ulkoinen trauma, esim. sopimattomat kengät.

Jos nämä pikkuvaivat jätetään hoitamatta, komplikaatiot voivat johtaa suurempiin ongelmiin, haavoihin ja kenties jopa amputaatioon.

Joskus jalkaterän lihakset heikkenevät ja surkastuvat, mikä voi aiheuttaa epämuodostumia ja siten muuttaa paineen jakautumista kävellessä. Se voi aiheuttaa haavaumia jalkateriin, kudosvaurioita ja tulehduksia, liikavarpaita, vasaravarpaita, Charcot’n jalkaa jne.

Asianmukaisten ja istuvien kenkien tärkeys

Hankauksen, stressin ja painehaavojen välttämiseksi sinulla on oltava oikein istuvat kengät. Hyvässä kengässä on paljon tilaa varpaille, se on riittävän leveä ja siinä on vakaa pohja. Katso myös, että kengän sisässä ei ole saumoja tai ompeleita, sillä ne saattavat alkaa hangata ja hiertää jalkaterää.

Diabeetikoiden ortopediset pohjalliset

Useimmat diabeetikot eivät tarvitse räätälöityjä diabeteskenkiä. Sen sijaan kengissä pitää olla pohjallinen, joka jakaa vartalon painon tasaisesti jalkapohjalle. On parempi ehkäistä ennalta kuin hoitaa jälkeenpäin: voit säästää satoja euroja ja paljon tarpeetonta vaivaa.

Ortopediset pohjalliset estävät myös paineen aiheuttamia haavoja. Painehaavoja saattaa tulla ja kehittyä hankauksesta kengän sisällä. Tavallinen syy jalkaterän hankaukseen ja paineeseen on ylipronaatio.

Ylipronaatiosta johtuen jalkaterä toimii huonosti ja aiheuttaa hankaumia päkiän alle, isovarpaan yläreunaan ja joidenkin muiden varvasnivelten päälle.

Oropediset pohjalliset auttavat estämään ylipronaatiota ja jakavat vartalon painon tasaisesti koko jalkaterän pinnalle, mikä vähentää hankautumista ja painetta.

Diabetespohjalliset on pinnoitettu Plastazote©-kerroksella. Se on jalkahoidon asiantuntijoiden valitsema materiaali, joka muotoutuu nopeasti jalkaterän mukaan ja vähentää hankausta ja rakkojen tai haavojen muodostumista.

Hyödyllisiä jalkahoitovinkkejä diabeetikoille

Suojaa jalkateriäsi noudattamalla näitä käytännöllisiä vinkkejä:

  • Tutki jalkaterät joka päivä.
  • Etsi merkkejä haavoista, turvotuksesta, värimuutoksista, hiertymistä ja rakoista. Käytä tarvittaessa peiliä, jotta näet jalkaterien alapuolen.
  • Pidä jalkaterät puhtaina. Pese lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla ja kuivaa huolellisesti etenkin varpaiden välit.
  • Voitele kuivat ihoalueet kosteusvoiteella, mutta älä koskaan varpaiden välejä (käytä jalkapuuteria varpaiden väleissä).
  • Pidä varpaankynnet suoraan kynnenpään kohdalta leikattuina (pyydä jalkahoitajalta apua).
  • Vaihda sukat joka päivä.
  • Vältä tiiviisti istuvia resoreita sukissa – saumattomat sukat ovat parhaat.

FootActive Sensi -pohjalliset diabeetikoille

Australialaisten jalkahoidon asiantuntijoiden kehittämät FootActive Sensi -pohjalliset on muotoiltu vastaamaan täysin jalkaterän plantaaripintaa (alapuolta) ja jakamaan painon tasaisesti kävellessä siten, että herkkiä alueita suojataan liialta paineelta ja hankaukselta.

Pohjalliset tukevat jalkaterää ja suuntaavat jalkaterän sen luonnolliseen asentoon. Uloimman kerroksen Plastazote©-materiaali tekee pohjallisesta allergiaystävällisen ja antaa maksimaalisen iskunvaimennuksen.

Se tekee FootActive Sensi -pohjallisesta juuri oikean pohjallisen diabeetikoille. Sisäpohjallinen antaa myös erittäin miellyttävän tuntuman herkille jalkaterille tai nivelrikosta kärsiville ihmisille.