Lattajalkaisuus, laskeutunut jalkaholvi ja ylipronaatio

Lattajalkaisuuden lääketieteellinen termi on Pes planus. Se tulee latinasta: Pes = jalkaterä ja Planus = tasamaa. Jotkut meistä syntyvät lattajalkaisina, mutta useimmilla jalkaholvin sisä- tai keskiosa laskeutuu tai romahtaa iän myötä. Siitä seuraa usein ylipronaatio, joka tarkoittaa, että jalkaterällä ja nilkalla on taipumus kiertyä sisäänpäin, ja näin nilkka ja sääri altistuvat liialliselle kiertymiselle sisäänpäin.

Se on varsin tuhoisa asento jalkaterän toiminnalle, ja siitä voi seurata useita eri ongelmia säärissä, polvissa ja selässä.

Miltä ylipronaatio näyttää?

Kun istumme, ylipronatoiva jalkaterä on täysin normaali. Tilanne muuttuu sillä hetkellä, kun nousemme ylös ja asetamme painomme jalkaterien päälle: holvi laskeutuu ja nilkka kääntyy hieman sisäänpäin. Kävellessä tai juostessa painoa tulee jalkaterille enemmän kuin seistessä, joten silloin ylipronaatio on selvemmin huomattavissa. Paljain jaloin kivi- tai puulattialla käveltäessä ylipronaatio näkyy paremmin kuin matolla tai ruohikolla.

Miten ylipronaatio vaikuttaa ihmisiin?

On tärkeää huomata, että pronaatio ei ole virhe eikä huono asia. Tosiasiallisesti jalkateriemme tulee pronatoida ja supinoida, jotta kävelytyylimme on oikea. Pronaatio (kiertyminen sisäänpäin) vaimentaa iskuja, ja supinaatio (kiertyminen ulospäin) ohjaa jalkaterämme eteenpäin. Se on kehon luonnollinen iskunvaimennusmekanismi. Ongelma on ylipronaatio, eli se, että pronaatioliike menee liian syvälle ja jatkuu liian pitkään, mikä estää jalkaterää palautumasta ja supinoimasta. Jokaisella askeleella ylipronaatio estää luonnollisen kävelytyylin, mistä seuraa kehon epätasapainotila, ja siten jäsenet, lihakset ja ligamentit kuluvat liikaa. Ylipronaation yhteydessä esiintyviä tyypillisiä jalkaterän vaivoja ovat:

Mikä aiheuttaa ylipronaation?

Yleensä laskeutunut holvi saattaa periytyä toiselta tai molemmilta vanhemmilta. Lisäksi ikä, ylipaino ja raskaus saattavat aiheuttaa holvin romahtamisen. Seisomatyö ja/tai tuntikausia kävelyä vaativa työ (esim. opetustyö, kaupat, hotellit ja rakennusala jne.) myötävaikuttavat ylipronaation syntyyn erityisesti silloin, kun työ vaatii seisomista kovilla pinnoilla, kuten betonilattialla. Viimeisenä muttei vähäisimpänä huonot kengät saattavat saada jalkaterät kiertymään sisäänpäin enemmän kuin niiden pitäisi.

Miten laskeutunutta jalkaholvia hoidetaan

Lattajalkoja ja laskeutunutta holvia voidaan hoitaa tehokkaasti käyttämällä pohjallisia. Jalkateräspesialistisi (ortopedian teknikko) voi suunnitella ja tilata ortopediset pohjalliset, tai voit käyttää niin sanottuja valmispohjallisia. Useimmat ihmiset eivät tarvitse kalliita mittatilaustyönä valmistettuja pohjallisia ylipronaation hoitoon, ellei heillä ole erityistä lääketieteellistä jalkaterän ongelmaa.

FootActiven ortopediset pohjalliset on kehitetty korjaamaan ylipronaatiota, ja ne antavat monille pysyvän, pitkäaikaisen kivun lievityksen luonnollisella tavalla. FootActive ComfortCasualNatureNature Plus ja Sports ovat pohjallisia, jotka tukevat biomekaanista jalkaterän hallintaa

Kenkäni kuluvat nopeammin ulkosyrjältä, mitä se tarkoittaa?

On hyvin tavallista ja ihan normaalia, että kengät kuluvat nopeammin ulko- kuin sisäsyrjältä. Syy on hyvin yksinkertainen: lonkat ovat leveämmät kuin kävelytyylisi (eli mihin asetat jalkateräsi). Se tarkoittaa, että kävellessäsi sääret ovat kääntyneet hieman keskelle. Maahan koskettaa silloin ensimmäiseksi aina kengän ulkosyrjä, ei koskaan sisäsyrjä.

Sen vuoksi kengät kuluvat epätasaisesti ja monet ihmiset luulevat, että he kävelevät jalkaterien ulkosyrjillä. Mutta se ei pidä paikkaansa.

Kukaan ei kävele jalkaterien ulkosyrjillä. Jalkaterä laskeutuu maahan ulkosyrjällä alle sekunnin ajaksi, ja sitten se alkaa kiertyä sisäänpäin, jotta saadaan täysi kosketus maahan.

Silloin tapahtuu jompikumpi seuraavista:

  • Jalkaterä jää litteäksi ja suoraksi maassa ja valmistautuu kulkemaan eteenpäin (= normaali kävely).
  • Jalkaterä jatkaa kiertymistä sisäänpäin ja holvi romahtaa (= ylipronaatio).

Joten sekä normaalisti kävelevillä että ylipronatoivilla ihmisillä kengät saattavat kulua voimakkaasti ulkosyrjältä, mutta sillä ei todellisuudessa ole suurta merkitystä.

Korkea jalkaholvi (Pes Cavus)

Korkea jalkaholvi on lattajalan (Pes Planus) vastakohta, ja se tarkoittaa, että jalkaterä on erittäin kova, ja sen kaari (holvi) on korkea ja jäykkä. Käveltäessä ei tapahdu luonnollista pronaatio–supinaatio-liikettä, ja jalkaterä pysyy vain jäykkänä (supinoituneena) koko ajan.

Alle viisi prosenttia väestöstä kärsii tästä vaivasta. Osalla heistä kengät kuluvat epätasaisesti.

Ihmiset, joilla on korkea jalkaholvi, tarvitsevat pehmeän iskuja vaimentavan jalkatyynyn. Esim. FootActive Sensi -pohjallista voidaan käyttää jäykkien, supinoituneiden jalkaterien hoitoon, koska niissä on erinomainen iskunvaimennus.

Ylipronaatiosta kärsiville ihmisille suosittelemme pohjallisia FootActive ComfortCasualNatureNature Plus tai Sports.