Mikä on kantapään luupiikki?

Plantaarifaskiitti on latinaa ja tarkoittaa tulehdusta kantapään fasciassa. Tämä jänne muodostaa jalkaholvin, alkaen kannasta ja päättyen päkiään. Plantaatifaskiitti on jatkuva kivulias tila. Joillakin ihmisillä voi olla kantapään luupiikki pitkän aikaa, mutta kipua ei tunnu kuin vasta illalla, jolloin kipu yhtäkkiä tuntuu ”tulevan tyhjästä.”

Oireet

Kantapään luupiikkiä kuvaillaan teräväksi kivuksi, joka on pahimmillaan aamulla sängystä noustessa tai tuolilta noustessa, kun on istunut pitkän aikaa. Hetken kuluttua kipu usein lievenee ja muuttuu jomotukseksi. Urheiltaessa, juostessa tai pitkiä matkoja käveltäessä kipu pahenee. Joissain tapauksissa kanta voi turvota.

Mitkä ovat pahimmat syyt?

Kantapään luupiikin syitä ovat aivan liian suuri ja pitkäaikainen plantaarifascian kuormitus, joka johtuu muista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat virheellinen kävelytyyli, ikääntyminen tai seisominen ja työskentely kovalla lattialla pitkiä aikoja. Syy on usein useampien tekijöiden yhdistelmä, joka kehittyy kantapään luupiikiksi.

Ketä vaiva koskee?

Kaikki voivat saada kantapään luupiikin, mutta tietyt ryhmät ovat alttiimpia kuin toiset. Plantaarifaskiitti on yhteinen tekijä. Paljon kävelevät ihmiset ovat alttiimpia saamaan kantapään luupiikin, samoin golffarit ja tenniksenpelaajat. Ylipainoisilla ihmisillä on myös suurempi riski saada kantapään luupiikki, sillä jalkateriä ei ole suunniteltu kantamaan ylimääräistä painoa. Seurauksena on, että jalkaterän alapuolen ligamentit ovat jatkuvan rasituksen alaisena, mikä aiheuttaa jalkaterän ongelmia.

Mitä voit tehdä?

Kantapään luupiikin hoidossa on tärkeintä levätä. Aktiiviurheilua, juoksua, pitkiä kävelylenkkejä jne. pitää välttää aluksi. Lepo (tai kevennetyt aktiviteetit) ovat ratkaisevia, jotta tulehduksen on mahdollista parantua.

Lisäksi voidaan käyttää kylmäpakkausta (kannassa 5–10 minuutin ajan) viilentämään tulehtunutta kohtaa. Voit ottaa tulehduskipulääkettä tai levittää tulehduskipuvoidetta lievittämään tulehdusta. Lisäksi on muutamia helppoja harjoituksia, joita pitää tehdä päivittäin kantapään luupiikin aiheuttaman kivun lievittämiseksi.

Ortopædisk behandling for hælspore

Edellä mainitut toimet lievittävät kipua vain tilapäisesti. Kantapään luupiikkiä voidaan myös hoitaa käyttämällä ortopedisia pohjallisia kengissä. Ortopediset pohjalliset on muotoiltu korjaamaan virheellistä jalkaterän asentoa, erityisesti ylipronaatiota (jalkaterän kiertyminen sisäänpäin ja holvien romahtaminen). Ylipronaatio on hyvin tavallinen tila, josta kärsii vähintään puolet väestöstä. Se on kantapään luupiikin muodostumiseen myötävaikuttava tekijä.

FootActiven ortopediset pohjalliset korjaavat tehokkaasti jalkaterän luonnolliseen asentoonsa. Kun holveja tuetaan kunnolla ja estetään ylipronaatio, plantaarifascia on paljon pienemmän kuormituksen ja rasituksen kohteena verrattuna jalkaan, jota ei tueta. Ligamenttien pienempi kuormitus tarkoittaa myös kantaluun pienempää kuormitusta, minkä seurauksena tulehdus voi parantua nopeammin. Pohjallisilla hoidon lisäksi useimmat jalkateräspesialistit ja lääkintävoimistelijat suosittelevat harjoitussarjaa, joka tekee jalkaterän ja luiden sidekudoksista pidempiä ja joustavampia. Se vuorostaan pienentää plantaarifascian kuormitusta.

Kantapään luupiikin hoitoon suositellut FootActive-pohjalliset

Nauhattomiin kenkiin sopii parhaiten FootActive Casual/FootActive Nature. Nauhakenkiin, työkenkiin ja saappaisiin suosittelemme kokopitkiä malleja FootActive Comfort/FootActive Nature Plus.