Kivut jalkaterän etuosassa (metatarsalgia)

”Päkiän kipu” on hyvin tavallista naisilla, jotka käyttävät korkokenkiä hyvin korkeilla tai keskikorkeilla koroilla, mutta kipu voi ilmetä myös tavallisilla matalapohjaisilla kengillä. Miehet kärsivät tästä jalkaterän vaivasta yhtä usein, yleensä syynä on, että jalkojen päällä ollaan useita tunteja päivittäin työkengissä tai saappaissa.

Onneksi tätä kipua voidaan hoitaa. Oikeilla FootActive-pohjallisilla kivulias ”tulisten pallojen” tunne jalkaterissä helpottaa, ja voit käyttää korkeita korkoja, nauttia juoksulenkistä tai työskennellä jälleen kivuttomasti!

Oireet

Metatarsalgiaa kuvaillaan usein teräväksi tai polttavaksi kivuksi päkiän alla jalkaterissä. Joskus kipu tuntuu toisen, kolmannen tai neljännen varpaan kohdalla. Kipu pahenee seisoessa, kävellessä tai juostessa, ja helpottaa levossa. Joistakin ihmisistä tuntuu siltä, kuin heillä olisi kivi kengässä tai kuin he kävelisivät soralla. Useimmat raportoivat, että paljain jaloin kävely on kaikkein kivuliainta.

Korkokenkien käyttö tai pitkäaikainen työskentely vaimentamattomissa saappaissa johtaa usein päkiän polttaviin kipuihin. Joillakuilla tämä kipu alkaa muutamassa sekunnissa, kun he ovat laittaneet kengät jalkaan.

Muoti- ja korkokenkien aiheuttamien kipujen syyt

Korkokenkiä käytettäessä noin 70–80 % kehon painosta siirtyy eteenpäin päkiöille. Kun näin tapahtuu, päkiän luut ja jalkapöytä laskevat ja ympärillä olevat ligamentit heikkenevät. Koko päkiän rakenne romahtaa ja johtaa vuorostaan ylipaineeseen ja hankaukseen päkiän alla.

Päkiäkipujen syyt tavallisissa kengissä

Tämän tyyppisiin tavallisten matalien kenkien aiheuttamiin kipuihin on useita syitä, esim. juokseminen, yleisurheilu tai pitkien matkojen käveleminen. Pitkän aikaa seisominen kovissa kengissä ja saappaissa saattaa aiheuttaa kipuja. Tämä kiputila on siksi melko tavallinen henkilöillä, jotka työskentelevät poliisin tai armeijan palveluksessa, turvallisuuden, maanviljelyn, opetuksen ja käsityön aloilla jne. Ylipainolla voi myös olla osuutta asiaan, koska se lisää suurta painetta jalkateriin.

Monet ulkoiset syyt voivat myös vaikuttaa kiputiloihin. Biomekaaninen tutkimus on osoittanut, että tavallisin metatarsalgian syy on ylipronaatio.

Ylipronaation ongelman ymmärtämiseksi katsomme ensin ihmisen jalkaterän anatomiaa.

Jalkaterässämme on 26 luuta, joita pitää koossa lihasten ja ligamenttien verkosto. Jalkaterän ei tule olla tasainen, vaan kaksi holvia pitää jalkaterän keskiosan ylhäällä: pituussuuntainen holvi (eli nilkka) kulkee jalkaterää pitkin kannasta varpaisiin ja poikittaissuuntainen holvi kulkee jalkaterän yli.

Viisi jalkapöydän luuta kulkee keskeltä jalkaterää varpaiden päihin. Ylipronaatio tarkoittaa, että pituussuuntainen holvi romahtaa ja jalkaterä kiertyy sisäänpäin joka kerta, kun jalkaterä tulee maahan. Tavallinen ylipronaation sivuoire on ylipaine jalkapöydässä, mikä vuorostaan aiheuttaa sen, että poikittaissuuntainen holvi laskee tai pakkautuu. Jalkaterän etuosan rakenne heikkenee huomattavasti, mikä aiheuttaa päkiän kipuja.

Kovien, matalien kenkien käyttö ja kävely kovilla pinnoilla, kuten betoni, jalkakäytävät, laattalattia tai vastaavat pinnat, vain pahentavat ongelmaa.

Hoito ja kivunlievitys muoti- ja korkokantakenkien käyttöön

FootActive voi auttaa naisia, jotka käyttävät muotikenkiä. Catwalk-pohjallisemme palauttavat biomekaanisen tasapainon, tukevat jalkaholvia ja jalkapöydän luita. Paino jakautuu tasaisesti koko jalkaterälle, eikä vain päkiälle. Catwalk-pohjalliset estävät päkiän korkeaa painetta ja hankausta. Tuloksena kipu ja polttava tunne helpottavat – erityisesti seisottaessa tai käveltäessä pitkiä aikoja.

Meistä on mukava kuulla asiakkaidemme kuulumisia, ja yksi suosikeistamme ovat kuvaukset, miten FootActive-pohjallisten käyttö korkokengissä saa aikaan tuntuman, ikäänkuin kävelisi matalakantaisilla tai tasapohjaisilla kengillä.

Jalkaterän kipua ei ole vain muotikenkiä käyttävillä naisilla. Miehet ja naiset kärsivät kipuongelmasta myös tavallisilla ja tasapohjaisilla kengillä.

Jalkaterän kivun hoito matalissa kengissä

Minimoi kaikki kävely ja seisoskelu silloin kun mahdollista. Käytä myös tukevia kenkiä ja jää-/kylmäpakkausta yöllä noin 5–10 minuuttia viilentämään tulehdusta. Toista noin puolen tunnin välein. Poista ylimääräiset kovettumat (jos sellaisia on) hohkakivellä tai käy jalkahoitajalla, joka poistaa kovettumat ammattimaisesti.

Ortopediset pohjalliset voivat olla erittäin tehokas hoitokeino jalkaterän kipuihin. Ne antavat tarpeellisen biomekaanisen korjauksen ja estävät ylipronaatiota.

FootActive Comfort – /FootActive Nature Plus  -pohjalliset tukevat tehokkaasti pitkittäissuuntaista holvia ja korjaavat jalkaterien ja nilkkojen asennon. Tärkeää on, että pohjallisissamme on jalkapöydän korotus, joka tukee poikittaissuuntaista holvia. Se pienentää jalkaterään kohdistuvaa painetta ja hankausta huomattavasti, ja FootActiven pohjalliset lievittävät päkiän kipuja pitkäjänteisesti.