Plantaarifaskiitti (kantapääkipu)
”Jalkateriäni särkee kovasti! En voi ottaa askeltakaan, etenkään aamuisin”. Tunnistatko itsesi tästä? Kantakipu (tai plantaarifaskiitti) on tavallinen ongelma, josta tuhannet ihmiset kärsivät Suomi. Jalkaterät kantavat kehon koko painon lähes koko elämämme ajan, ja kipeät jalkaterät saattavat häiritä päivittäisiä aktiviteettejamme todella paljon.
Mikä aiheuttaa kantakivun?
Kantakipuun vaikuttaa monia tekijöitä, kuten painonnousu, ikä, ylirasitus, vauriot, huonot kengät, seisomatyö jne.
Tärkeä plantaarifaskiittiin myötävaikuttava tekijä on ylipronaatio – virheasento, jossa jalkaterä kiertyy sisäänpäin tai jalkaholvi romahtaa kehon painon alla. Ylipronaation vuoksi jalkaterän alla
olevat kudokset venyvät ja ligamentit, lihakset ja hermot ylikuormittuvat.
Plantaarifascia on jalkaterän alapuolen pääligamentti. Se kulkee kantaluusta (calcaneus) suoraan varpaiden taakse. Plantaarifaskiitti on kantakivun lääketieteellinen termi, ja se tarkoittaa plantaarifascian tulehdusta.
Ylipronatoivan askeleen tömähtäessä maahan jänteet venyvät, kun jalkaterä kiertyy sisäänpäin, ja tämä voi aiheuttaa tulehdusta ja kipua jänteen kiinnityskohdassa kantaluussa. Lopulta siitä voi kehittyä kantapään luupiikki (keho reagoi muodostamalla kalkkikerrostuman kantapäähän keventämään ja suojaamaan kipeää kohtaa).
Kipu tuntuu usein kantapään etuosan sisäpuolella, ja yleensä kohta on todella kipeä ylikuormitettaessa ja painettaessa. Aamun ensimmäinen askel on tyypillisesti pahin, samoin kun jalka on ollut levossa hetken. Päivän liikkumisen jälkeen jähmeys ja kipu usein hellittävät, mutta lisääntyvät ja pahenevat pitkäaikaisessa rasituksessa. Joskus molemmat kannat voivat tulla yhtä aikaa kipeiksi, mutta tavallisinta on, että vain toinen kanta kipeytyy.
Seisottaessa noin 60 prosenttia kehon painosta tulee kantapäille, ja kipualue voi myös levitä taaksepäin kantapään alle tai eteenpäin jalkaholviin.
Hoitomuodot
Tulehduskipulääkkeet kantapään luupiikin hoidossa
Kipulääkkeet lievittävät kipua mutta eivät nopeuta paranemista. Myös kipua lievittäviä ja tulehdusta hillitseviä tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää.
Kortisoni – steroidipistokset
Kortisoni on tehokas tulehdusta hillitsevä lääke. Kun sitä pistetään suoraan kiinnityskohtaan, se toimii lähes heti. Muista, että hoito ei poista tulehduksen aiheuttavia tekijöitä, ja hoito pitää toistaa joka toinen kuukausi. Huomioi myös, että pistokset ovat melko kivuliaita ja useimmat lääkärit harkitsevat nykyisin muita vähemmän invasiisivia hoitovaihtoehtoja ensin. Hoito nostaa myös jänteen repeämän riskiä.
Paineaaltohoito
Tietyn taajuuden ja voiman paineaallot työstävät kipeää kohtaa. Se tehostaa verenkiertoa ja ravintoaineiden kiertoa sekä stimuloi kehon paranemisjärjestelmää. Hoito tehdään 5–7 päivän välein, yhteensä hoitokertoja on 3–5.
Leikkaushoito
Viimeisenä keinona jännekudoksia voidaan hoitaa leikkauksella. Siinä tapauksessa kirurgi tekee viillon ligamenttiin tai plantaarifascian jännitys laukaistaan. Jos kantapään luupiikki on paikallaan, kirurgi poistaa sen. Se tehdään vasta sitten, kun mikään muu hoito ei ole toiminut, ja harvoin vaivaan, joka on kestänyt alle vuoden.
Miten kipua voi lievittää itse?
Onneksi voit itse tehdä paljon kivun lievittämiseksi ennen kuin hakeudut erikoislääkärin hoitoon.
Lepo tai kevennetyt aktiviteetit
Keho parantaa itse itsensä ja voi kukistaa tulehdukset, kunhan sen annetaan levätä. Vältä juoksemista, urheilua ja pitkiä kävelyjä mäkisessä maastossa sekä pitkäaikaista seisomista vähintään kuuden viikon ajan. Älä kävele ollenkaan paljain jaloin kovalla kaakelilla tai lattialla etenkään aamuisin.
Jalkaterän ja säären harjoitukset
Monilla ihmisillä pohjelihakset ja akillesjänteet ovat jäykät, mikä voi vaikeuttaa luonnollista kävelyä ja ylikuormittaa plantaarifasciaa. Lihasten joustavuus on erittäin tärkeää hoidossa ja useimpien jalkaterän ja säärten vammojen ehkäisyssä. Napsauttamalla tästä näet yleiskuvan useista helpoista ja toimivista venytysharjoituksista jalkaterille ja säärille.
Teippaus ja kylmähoito
Teipin avulla voidaan keventää plantaarifascian kuormitusta. Teippaushoito tulee tehdä useiden viikkojen ajan.
Voit käyttää kylmä-/jääpakkausta tai tavallista kylmävaraajaa 2–3 kertaa päivässä suoraan kantapään päällä ja viilentää kantapäätä 5–10 minuuttia. Se auttaa hillitsemään tulehdusta ja lievittää kipua hetkeksi.
Miten ortopediset pohjalliset auttavat plantaarifaskiittiin
FootActiven pohjalliset ovat korjaavat pohjalliset. Ne eivät ole sama asia kuin pehmeät sienimäisen kumiset tai silikoniset jalkatyynyt, geelikantakupit jne. Geeli- ja kumi-/silikonijalkatyynyt voivat vaimentaa kantapään ja jalkaterän iskuja, mutta niissä ei ole biomekaanista korjausta. Itse asiassa geelijalkatyynyt voivat toimia päinvastoin ja tehdä virheellisestä kävelytyylistä entistä epävakaamman.
Ortopediset pohjalliset tukevat jalkaholvia ja suuntaavat nilkat ja säären siten, että jalkaterä tulee suoraan maahan käveltäessä.
Useimpien ihmisten jalkaholvi näyttää täysin normaalilta istuttaessa tai seistäessä, mutta kun päälle tulee kehon paino, holvi painuu alas ja aiheuttaa plantaarifasciassa jännitystä, joka voi johtaa kiinnityskohdan tulehdukseen kantaluussa.
Pohjalliset tukevat jalkaholvia, joten kudosten jännitykset ja ylikuormitus vähenevät, jolloin tulehdus voi parantua.
Ortopedisen tekniikan ei tarvitse olla kalliita, räätälöityjä tuotteita. American Orthopaedic Foot and Ankle Societyn tekemä kattava Heel Pain -tutkimus kantapään kivusta osoitti, että 95 prosenttia potilaista havaitsi kipuoireidensa lievenevän merkittävästi ja pysyvästi, kun he käyttivät pohjallisia ja tekivät päivittäin harjoituksia.
FootActive on australialaisten jalkahoidon asiantuntijoiden kehittämä. FootActiven ortopediset pohjalliset tukevat jalkaholvia ja vähentävät merkittävästi plantaarifascian jännityksiä, jotka aiheuttavat kipua. Niissä on iskuja vaimentava kantakuppi, joka rajaa vaikutuksen kipeään kantapäähän, vähentää muiden vammojen riskiä ja lisää mukavuutta.
Kantakivun lievitykseen suosittelemme seuraavia pohjallisia: FootActive Comfort/FootActive Nature Plus kokopitkä pohjallinen tai FootActive Casual / FootActive Nature (3/4-pohjallinen).