Penikkatauti / säären lihasaitio-oireyhtymä: syyt ja hoito

Penikkatauti on tyypillinen vamma urheilijoilla, jotka harjoittelevat juoksemista tai muuta fyysistä kuormitusta vaativia lajeja. Tälle kiputilalle on tyypillistä kipu polven ja nilkan välisen luun alaosassa.

Penikkataudiksi kutsutaan erityyppisiä kiputiloja, jotka kehittyvät sääriluun alueelle. Tavallisimmin siitä kärsivät juoksijat ja urheilijat, ammattitanssijat ja varusmiehet. Lääketieteessä säären lihasaitio-oireyhtymänä tunnettu vamma syntyy usein urheilijoille, jotka ovat alkaneet harjoitella entistä kovemmin tai muuttaneet harjoitteluaan.

Vaikka penikkatauti saattaa johtaa liikkumattomuuteen, useita hoitovaihtoehtoja on olemassa. Tavallisin hoito on viilentää vammakohtaa sekä levätä ja käyttää muita itsehoitokeinoja. Hyvät kengät ja ortopediset pohjalliset lievittävät kipua ja jännitystiloja.

Säären lihasaitio-oireyhtymän oireet

Säären lihasaitio-oireyhtymä ilmenee sääriluun sisäsyrjän alemman puolikkaan kipuna tai arkuutena. Kipu tuntuu usein ensin vain harjoittelun alussa, mutta pian myös harjoittelun aikana, ja lopulta kipu estää koko harjoittelun. Joskus kipualueelle syntyy patti tai epätasaisuutta.

Mikä aiheuttaa säären lihasaitio-oireyhtymän?

Tavallisia syitä ovat liiallinen harjoittelu tai virheellinen pronaatio juostessa. Syynä voi olla myös juoksuaskelen kova laskeutuminen kannalle tai kannan kuormitus muissa urheilulajeissa. Säären etuosan lihaksisto voi myös olla liian heikko suhteessa pohkeeseen.

Hoito

Penikkatautia kannattaa välttää. Siksi on tärkeää, että kaikilla juoksu- ja urheiluharjoittelun tasoilla tehoa nostetaan vähitellen ja ennen harjoittelua lämmitellään kunnolla.

Jos penikkatauti iskee, tulee levätä ja harjoitella sellaista lajia, joka ei kuormita sääriluuta, kuten uintia tai pyöräilyä. Lepoon voidaan yhdistää kylmäkäsittely, tulehduskipulääke tai kipua lievittävä geeli, jota levitetään kipualueelle.

Ennaltaehkäisyn keinoja

  • Käytä hyvin tuettuja ja pehmustettuja kenkiä.
  • Lämmittele ja venyttele lihakset ennen harjoittelua tai urheilua.
  • Lopeta harjoittelu tai urheilu, jos tunnet kipua tai arkuutta säären alaosassa.
  • Älä koskaan harjoittele tai urheile kovalla alustalla, kuten betonilla. Se voi altistaa säären lihasaitio-oireyhtymälle ja muille vammoille.
  • Säären lihasaitio-oireyhtymää kannattaa välttää. Siksi on tärkeää, että kaikilla juoksu- ja urheiluharjoittelun tasoilla tehoa nostetaan vähitellen ja ennen harjoittelua lämmitellään kunnolla. Venyttele myös huolellisesti pohkeet, sääret ja nilkat.
  • Ortopediset pohjalliset auttavat todistetusti lievittämään kipu- ja jännitystiloja.