Pohjalliset lapsille

Huomaa, että kaikilla pienillä lapsilla on lattajalat, se on täysin normaalia. 4–5 vuoden iässä jalkaholvi alkaa kehittyä, ja 7–8 vuoden iässä normaali jalkaholvi alkaa näkyä.

Mutta useilla lapsilla jalkaterä jää holvittomaksi tai holvi jää matalaksi. Jalkaholvin korkeus ei toki ole lasten suurin ongelma. Tärkeämpää on, ilmeneekö lapsella liiallinen pronaatio tai ylipronaatio, eli nilkkojen kiertyminen sisäänpäin yhdessä matalan holvin tai lattajalan kanssa.

Ylipronaatio on helppo diagnosoida. Jos vedät suoran linjan nilkkaluun päästä maahan ja linja päättyy jalkaterän ulkopuolelle, lapsella on ylipronaatio ja hänen jalkateriään pitää korjata (katso kuva oikealla puolella). Ylipronaation vuoksi lapsi saattaa kehittää epänormaalin kävelytyylin. Lapselle ei ehkä kehity varhaisina vuosina erityisiä jalkateräongelmia, mutta hän on myöhemmin alttiimpi esim. lasten kantakivuille (Severin tauti), polvikivuille (Schlatterin tauti), yleisille jalkaterän kivuille, nilkkakivuille ja/tai säärikivuille. Kasvukivut (joita kaikilla lapsilla on) ovat usein paljon pahempia niillä lapsilla, joilla on ylipronatoivat jalkaterät, kuin lapsilla, joiden jalkaterät ovat normaalit.

Schlatterin taudissa polven etuosa kipeytyy. Usein kipu ilmenee 10–15-vuotiailla lapsilla, kun polvilumpiosta sääriluun kyhmyyn kulkevan jänteen vetorasitus on liian suuri. Siitä johtuen sääriluun kyhmyn kasvulevy ärtyy ja tulehtuu, mikä aiheuttaa kipuja ja epämukavuutta. Ylipronaatio saa polven romahtamaan sisäänpäin ja lisää polvijänteen ja polvilumpion kuormitusta.

Severin tauti on Schlatterin taudin kaltainen ongelma, koska myös siihen kuuluu kasvulevyn liiallinen vetorasitus. Ongelma syntyy, kun kantajänne vetää liikaa kiinnityskohtaansa kannan takapuolella, mikä aiheuttaa tulehduksen epifyysilevyssä (kasvulevy). Ylipronaatio pahentaa tätä tavallista vaivaa, ja pohjalliset voivat auttaa lievittämään kumpaakin vaivaa.

FootActive Kids

FootActive Kids -pohjalliset ovat australialaisten jalkateräspesialistien kehittämät lääketieteelliset ortopediset pohjalliset, jotka muodostavat biomekaanisen tuen ja palauttavat lapsen luonnollisen kävelytyylin. Kun lapsen jalkaterät suunnataan oikein varhaisessa vaiheessa, jalkaterät saavat kehittyä luonnollisesti ja monia biomekaanisia vaivoja voidaan ehkäistä tai niiden vaikutuksia voidaan lieventää. FootActive Kids -pohjalliset ovat turvallisia käyttää, mutta jos lapsen jalkaterät ovat epämuodostuneet tai hänellä on erityinen sairaus, suosittelemme konsultoimaan yleislääkäriä tai erikoislääkäriä ennen FootActive Kids -pohjallisten käyttöä.