Pohjalliset urheiluun ja juoksuun

Ortopedisten pohjallisten (tai ortoosien) käyttö on yleistynyt viimeisten 10 vuoden aikana. Useimmilla ammattilaisurheilijoilla on useita pohjallisia, etenkin pitkän matkan juoksijoilla. Urheiluvammoihin kuuluu yleensä muskuloskeletaalisia vammoja jäsenissä, luurangossa, jänteissä tai ligamenteissä. Pohjallisten päätarkoitus on parantaa vaurioituneiden tai vammoille alttiiden kehonosien toimintoja ja edistää kehon asennon korjausta tukemalla selkää, jäseniä, lihaksia sekä sidekudoksia ja jänteitä.

Pohjallisia suositellaan lääkärin, jalkateräspesialistin, ortopedin, lääkintävoimistelijan tai kiropraktikon diagnoosin jälkeen. Tietyissä tapauksissa voidaan käyttää kävelyanalyysiä määrittämään pronaation ja supinaation aste, painon jakautuminen, epänormaalit painopisteet jne.

On tärkeää tietää, että kävelytyyli on normaali eikä ihminen kärsi ylipronaatiosta tai muista liikkeiden poikkeamista. Ne aiheuttavat lihasten, jäsenten ja ligamenttien liiallista jännitystä ja kuormitusta. Riippumatta siitä, miten kalliita juoksukenkiä käytät, niitä ei ole suunniteltu korjaamaan liiallista pronaatiota, vaikka urheilukenkävalmistajat niin usein väittävätkin.

Tavalliset vammat ja vaivat, joihin pohjalliset voivat auttaa

Tavallisimmat urheilu- ja juoksuvammat, joissa ylipronaatiolla voi olla suuri merkitys: plantaarifaskiitti (kantakivut/kantapään luupiikki), akillesjänteentulehduspenikkatauti ja juoksijan polvi. Pohjalliset voivat auttaa kaikkien näiden vaivojen hoidossa sekä kivun ja vammojen ehkäisyssä.

Ortopedisten pohjallisten tyypit

Ortopedisia pohjallisia on karkeasti jaoteltuna kahta tyyppiä: mittatilaustyönä (reseptin mukaan) valmistetut pohjalliset ja valmispohjalliset ”hyllystä”. Mittatilauspohjallisia saa vain jalkateräspesialisteilta ja tietyiltä lääkintävoimistelijoilta. Niiden hinta saattaa vaihdella 130–330 euron välillä per pari. Mittatilauspohjalliset ovat kalliita ja toimitusaika pitkä, eivätkä kaikki tarvitse niitä, joten yhä useammat käyttävät nykyisin valmispohjallisia. Suurin osa hoitohenkilöstöä käyttää reseptin mukaan valmistettuja mittatilauspohjallisia vain potilailla, joilla on vakavia biomekaanisia vaurioita. Tavallisesta ylipronaatiosta kärsiville ihmisille valmispohjalliset antavat riittävästi tukea ja biomekaanista hallintaa.

Pitää tietysti huomata, että kaikki ortopediset pohjalliset eivät ole samanlaisia. Nykyisin pohjallisten, pehmusteiden ja jalkaholvipohjallisten valikoima on suuri, mutta vain harvoilla pohjallisilla on oikeita ortopedisia ominaisuuksia, kuten syvä kantakuppi, vahva jalkaholvin tuki ja sisäänrakennettu jalkapöydän korotus. Useimmat pohjalliset on valmistettu vaimentamaan iskuja ja parantamaan mukavuutta, eivätkä ne anna oikeaa biomekaanista tukea.

FootActive Sports

FootActive Sports on ortopedinen pohjallinen, jossa on tukeva jalkaholvin tuki ja muita biomekaanisia ominaisuuksia. Jos olet juoksija, urheilija tai vaellat maastossa, suosittelemme tätä urheilupohjallista sinulle. Pohjallinen sopii useimpiin urheilukenkiin, esim. (juoksu-)lenkkareihin, tennis-, koripallo-, käsipallo- ja salibandykenkiin jne, sekä kävely- ja vaelluskenkiin, työkenkiin ja useimpiin tavallisiin kävelykenkiin, kuten saappaisiin.

Pohjalliset on valmistettu pehmeästä iskuja vaimentavasta P.U.-materiaalista ja geelistä, joka on kapseloitu kovempaan muovikuoreen antamaan erinomaista biomekaanista hallintaa.

Tuotetiedot ja hyödyt:

 • Korkealaatuinen kokopitkä urheilupohjallinen on australialaisten jalkateräspesialistien kehittämä.
 • Korjaa ylipronaatiota, laskeutunutta jalkaholvia ja lattajalkaisuutta.
 • Suunniteltu sopimaan juoksu-, kävely-, tennis-, golf-, käsipallo- ja salibandykenkiin. Sopii myös vaelluskenkiin ja saappaisiin sekä työkenkiin ja -saappaisiin.
 • Valmistettu kestävästä ja iskuja vaimentavasta P.U.-materiaalista; kiinteä ulkokuori TPU-muovia.
 • Iskuja vaimentava geelikanta ja päkiän tuki.
 • Syvä kantakuppi, voimakas jalkaholvin tuki ja sisäänrakennettu jalkapöydän korotus.
 • Pohjallinen voidaan muotoilla saksilla leikkaamalla, jotta se istuu paremmin.

FootActive UltraLite

UltraLite-pohjallisemme on kehitetty erityisesti urheiluun ja vapaa-aikaan sekä päivittäiseen käyttöön.

Ultrakevyt huipputekninen pohjallinen on kehitetty erityisesti urheilulajeihin, jossa pohjallisen painolla on merkitystä, esim. juoksuun ja yleisurheiluun. Olipa tavoitteenasi kilpailu tai oman ennätyksesi lyöminen, UltraLite tarjoaa ihanteellista mukavuutta.

Pohjalliset painavat vain 40 grammaa kappale, mutta tarjoavat silti hyvää tukea jalkaholville.

Tuotetiedot ja hyödyt:

 • Ultrakevyttä huipputeknistä materiaalia
 • Pinta hengittävää, hopeaionitekniikalla käsiteltyä materiaalia
 • Erityinen biomekaaninen tekniikka tarjoaa tehokasta tukea jalkaholville
 • Pehmeä tuki kannalle ja jalan etuosan luille
 • Pehmustetut tyynyt kannassa ja päkiässä parhaaseen mahdolliseen iskunvaimennukseen
 • Joustavat ja höyhenenkevyet (n. 40 g per pohjallinen)
 • Juoksukenkiin, treenikenkiin ja retkeilykenkiin
 • Australialaisten jalkaspesialistien suunnittelemat uusinta tekniikkaa ja innovatiivista materiaalia käyttäen